Stress og rosacea


Det anslås, at ca. 5-6 % af voksne danskere har rosacea, men nogle af dem har rosacea i mindre grad.

Rosacea er en hudsygdom. Som de fleste med rosacea nok har oplevet, kan stress forværre din rosacea, hvilket kan forværre din hud.

Når du er stresset i længere tid, stiger cortisolniveauet i kroppen, hvilket har mange negative effekter på kroppens helbred. Kortisol beskadiger tarmslimhinden, hvilket tillader partikler i tarmen at komme ind i blodbanen og forårsage en stærk immunsystemrespons, der forværrer alle autoimmune sygdomme i kroppen. Når du er stresset, sover du ofte dårligere. Søvn er, når kroppen skal klare, rense og danne nye celler. Hvis din søvnkvalitet er for dårlig, eller du måske slet ikke får nok søvn, vil din krop ikke restituere så godt, som den burde.

Kostkvaliteten har en tendens til at forværres, når du er stresset. Når du er træt og udmattet, foretrækker du måske slik og fedt. Der er normalt lidt tid til at tilberede sund mad derhjemme, så kosten omfatter masseproducerede fødevarer, som kan købes på farten. Moderat træning (20-30 minutter om dagen) er vigtigt for din krop, men det er svært at ignorere træning, når du er stresset. Prøv det, 20-30 minutter om dagen gør en stor forskel.

En ond cirkel

Som følge heraf ender du i en ond cirkel med ikke at få nok søvn, spise en usund kost og få for lidt motion. Så bliver immunforsvaret mere stresset, og din rosacea kan blive uoverskuelig igen. Det er meget vigtigt at håndtere stress. Sluk for dine distraktioner, såsom din computer, telefon og tv, mindst en time før sengetid, så du kan falde til ro. Når det er sengetid, så giv dig selv de bedst mulige søvnbetingelser. Sørg for, at det er mørkt og køligt. Din krop bruger melatoninmedicinen til at falde til ro og falde i søvn. Hvis dit soveværelse ikke er mørkt nok, så producerer du ikke nok melatonin. Melatonin er også en meget kraftig antioxidant, der er meget vigtig for regenerering af kroppen. Din hjerne har virkelig brug for dig til at producere nok melatonin og få nok søvn hver nat.

Kost og rosacea

Spis grove grøntsager, erstat salater med kål, og lær at elske fuldkorn. Prøv at medbringe frugt i stedet for kage på din rejse. Drik rigeligt med vand i stedet for sodavand og kaffe. Hvis vandet er mørkt, læg en skive agurk, lime eller anden citrusfrugt i vandet for at få vandet til at se mere levende og smagfuldt ud. Du kan også drikke danskvand, hvis du føler, at boblerne i vandet er mere festlige. Tager du et skridt mod arbejdsdagen, prioriterer du også at give din krop tid til at få ro og næring til at genopbygge sig selv.

Vil du lære mere om rosacea, kan du følge Maya Viksjøs blog om rosacea.